6. december 2020

0 Kommentarer

hvad er ledelse og hvad er kvindelig ledelse

Hvad er det du påtager dig, når du siger ja tak til en lederrolle?

Ledelse er mange ting – det kommer an på, hvem du spørger og hvilke briller man på – og ledelse er summen af det hele.

Personligt vil jeg rigtig gerne aflive nogle forestillinger og myter, som jeg ofte hører fra nyuddannede med store ambitioner. De tror, at ledelse er et spørgsmål om at bestemme, tage en masse beslutninger og fortælle medarbejdere, hvad de skal gøre og at de i øvrigt ikke selv behøver at have særlig meget faglig viden, om det der laves i den afdeling, de gerne vil lede.

Jeg bliver oprigtig ked af det, når jeg hører udsagn som disse. Ked af det fordi man på uddannelsen ikke har formået at lære elever om ledelse, og ked af det fordi, hvis ikke disse mennesker støder på én der kan forklare, at det ikke hænger sådan sammen, med overhængende fare vil mislykkes som leder. Og en mislykket leder betyder ofte medarbejdere der ikke trives, med alt hvad der kan følge med der.

Betyder det så omvendt, at du ikke skal bestemme, tage beslutninger, fortælle medarbejdere hvad de skal og bør du vide alt fagligt?

Nej overhovedet ikke – men det er bare ikke det primære. Hvis du har en leder, der hele tiden tager beslutninger og bestemmer, så er der principielt ikke brug for at have medarbejdere, der kan tænke selv og man kan nøjes med at have de dårligste uddannede og dermed også de billigste, men det er jo meget sjældent, det er tilfældet. Desværre ser man (lidt for ofte), at en leder har ansat højtuddannede medarbejdere, men alligevel bestemmer lidt for meget, så de ikke får valuta for de mange penge de betaler de veluddannede i løn.

Ledelse er et fuldstændigt undervurderet fag, på trods af langt de fleste vil nikke genkendende til, at god ledelse ofte hænger sammen gode resultater – og sjovt nok også den anden vej rundt, altså dårlige ledere betyder ofte dårlige resultater.

Faktisk er det mange steder, på uddannelser og på arbejdspladser, slet ikke et fag, men bare noget man tager for givet – nu har vi jo valgt den rette person, så skal det nok gå. Men virkeligheden er, at du altid kan blive bedre som leder, men det kræver, at man som organisation er villig til at prioritere det og at lederen selv er villig til at udvikle sig. Det er ofte let at få et kursus i excel, salgsteknik, procesoptimering og produktuddannelse – men hvis ikke ledelse er på agendaen som et fag, så bliver det ikke prioriteret (og et kursus er bestemt ikke den eneste løsning på udvikling, men kan være et element – blot for at slå fast, at man ikke er færdig, hvis man har været på kursus).

Hvad er ledelse?

Ledelse kan opdeles på mange måder for eksempel disse fire:

  1. Ansvar for resultater
  2. Ansvar for strategi og plan, altså hvordan ser vejen ud hen til resultaterne og hvilke planer skal så udføres hvornår af hvem.
  3. Ansvar for drift: E slags spilfordeler i det daglige. Én er på ferie, én er overbelastet, én er syg, så hvordan får vi fordelt opgaverne i denne uge?
  4. Hvordan får vi vores medarbejdere til at gøre det?

Så spørger du din chef, vil du formentlig få svaret, at dit ansvar som leder overvejende er punkt 1, 2 og 3 (med vægt på 1). Spørger du dine medarbejdere, vil de svar du får i overvejende grad formentlig ligge indirekte under nr. 4.

Resultaterne kommer af sig selv, når der er styr på 2, 3 og 4, og hvis jeg skal give et tips til prioritering, så fokuser på planen (og eksekveringen af planen) og så den del af ledelse der handler om, hvordan dine medarbejdere får givet deres bedste bidrag i denne sammenhæng.

Ja, men er strategi ikke vigtig? Jo det er den bestemt, men i det virkelige liv oplever jeg bare for mange der siger, de gerne vil arbejde med strategi, og for få der gør noget ved den (indrømmet – det lyder også sejere, at sige “jeg arbejder med strategi”, end at sige at “jeg laver planer og eksekverer dem”). Men uanset hvor god en strategi du har, så er den intet værd, hvis ikke den bliver eksekveret. En fodboldtræner kan have en forrygende strategi, men hvis ikke spillerne udfører den, så er det lige meget. Det er faktisk bedre at have en strategi, der måske kun er 80% god, og så eksekvere den 110% – end en, der er 100% perfekt og så ikke eksekvere den ordentlig.

Og hvem er det, der skal gøre noget ved den? Det er jo dig OG dine medarbejdere.

Det er også derfor mange definerer ledelse som at yde indflydelse gennem andre. Det kræver god ledelse, men hvad er det og hvordan bliver man en god leder?

Du kan jo starte med at spørge dig selv:

”Tænk på den bedst chef du har haft – hvad gjorde hun/han?”

Spørg derefter dine medarbejdere – hvad forventer du af mig som din leder? Når jeg selv laver den øvelse med mine medarbejdere, får jeg meget ofte samme svar fra dem:

”Jeg forventer du støtter mig, har tillid til mig og giver mig plads, fortæller mig når jeg gør det godt (og måske også når jeg kan gøre det bedre ;-)) og at du er tilgængelig, når jeg har brug for din hjælp.”

Pudsigt, at det meget ofte har noget med det menneske at gøre du sidder overfor, og ikke regneark og regler – og langt fra det man ofte lærer, når man ”uddanner” sig til at blive leder. Det har rigtig meget med empati at gøre, forstå hvor han/hun er lige nu og hvad der er brug for. Det har også med en del psykologi at gøre, for at finde ud af, hvordan du flytter de mennesker, så de kan vokse og udvikle sig i en retning, hvor du og organisationen har glæde af det.

Og så har det rigtig meget med tillid at gøre – du skal have tillid til dine medarbejdere, og de skal have tillid til dig. De må aldrig være i tvivl om, hvor de har dig – så du skal også give noget af dig selv, så de lærer dig at kende og øger tilliden – du skal være autentisk: Mennesker arbejder med mennesker.

Derfor er ledelse ikke noget du lærer på hverken et studie eller et 2-dages kursus. Ledelse er noget der læres når man er i det, og vigtigst af alt, hele tiden ønsker at blive bedre til det.

Så brug din egen chef, find et netværk, formelt eller uformelt, hvor du kan tale ledelse, få sparring på dine daglige udfordringer som leder og gennem den vej blive en bedre leder.

Om forfatteren 

Henriette

Jeg har altid været vild med ledelse og det at arbejde sammen med andre for at nå større mål end man ellers kan nå. Det handler bloggen om.

Lav en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke. Påkrævede felter er markeret.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

7 Vigtigste skridt til at blive en god Leder


Få min gratis E-Bog

Vil du gerne være leder, så øv dig i rollen med disse skridt
- endda helt uden chefansvar!